アメリカからの留学レポート[FINE Program/福工大生特留学プログラム]

現在FINE Programの第5期生となる情報通信工学科2年の田中孝知君が、本学のアメリカの姉妹校であるカリフォルニア州立大学の語学学校に留学中です。その田中君から留学レポートが届きましたのでご連絡致します。日々、異なる文化において様々な学びがあって成長している様子がよく伝わってきます。来年3月の帰国が楽しみです。 ※今年の本プログラムにおける選抜面接は12月に予定しています。興味のある方は国際交流支援室までお問い合わせください。

I came here 3 mounths ago. Time flew so fast, because I enjoy everyday. I still face lots of fresh things everyday. When I came here, I noticed that there are a lot of nationalities that are Chinese, Korean, Taiwanese, Thai, Vietnamese, German, British, Swedish, Spanish, and Japanese.I learned difference between Japanese culture and others from my daily life.

現在、アメリカに留学をして3カ月がたちました。 今でも毎日刺激的な毎日を過ごして新しいことに出会います。アメリカには様々な国の人がいます。 現在、ALP(American Language Program)英語教育機関に所属していて、このクウォーターからOpen University Programという一般の生徒と一緒に大学の授業をうけています。もちろん全部英語です。アメリカに来てまず思ったのが、様々な国の人と年齢の人が沢山います。その中でいろいろな国の文化を学ぶことができました。

1

I am really glad that we can make conversation and enjoy toghether, laugh together even thought we have different background and grew up in different environment. I have really close friends who are not Japanese. How wounderful things it is. I have never thought that I wanted to go foreign country except America. I promised my Korean friends that I will go to Korean.

私たちは育ってきた環境、文化が違うし、名前すら聞いたことのない国の人だっていますが、それでも私たちは会話をすることができ、共に学び、共に楽しんで笑ったりできます。これはとても素晴らしいことだと思います。アメリカに来る前私は、韓国や、台湾、中国といったアジアの国に行きたいと思ったことはありませんでした。しかし、彼らに話を聞くうちに、私は彼らの文化も学びたいと思うようになりました。日本に帰ったら、韓国と台湾にいって友達の家を訪ねる約束をしました。

p1000076

I finally noticed the meanings what everybody says that our view extends if we go to foreign countries. Of course, I study English hard everyday. I was impressed when I watched movies in English and understand. Thesedays, I even have dream in English. It reminds me that I am living English life. Although Open University programs are really tough, I learn English much more. I want to learn more by enjoying my American life for the rest of 9 mounths.

皆さんが違う国に行くと世界が広がると言われますが、やっと意味を理解できました。もちろん英語も毎日頑張っています。こちらに来て直ぐは何と言っているかを聞き取ることができず、話すこともできませんでした。しかし、今は自分の言いたいことが言えるようになり、冗談を言うこともできるようになりました。映画を英語でみて理解できた時はとても感動しました。最近は英語の夢もみるようになり、英語漬けの生活を送っています。Open Universityの授業はとても難しいですが、なんとか頑張って理解できるようにしたいです。残り9カ月毎日楽しみながら成長していきたいです。